Zupa z soczewicą i jarmużem – zdrowo, smacznie i zielono na talerzu

Kuchnia

Chcesz jeść zdrowo i zielono? Koniecznie sprawdź, co proponuje zupa z soczewicą i jarmużem, którą można przyrządzić łatwo oraz przyjemnie w około pół godziny

Jarmuż wciąż nie jest popularnym warzywem w naszym kraju, chociaż powoli coraz bardziej się do niego przekonujemy. To jednocześnie oryginalne i tajemnicze warzywo skrywa w sobie wiele wartościowych składników. Należy do roślin kapustnych, a jego znakiem rozpoznawczym (poza zielonym kolorem, chociaż czasami można trafić na odmianę fioletową lub brązową) są chrupie i karbowane liście. Aby pomóc Wam bliżej poznać się z tym warzywem, postanowiłyśmy przedstawić przepis – zupa z soczewicą i jarmużem. Będzie to doskonała okazja, aby poznać wszystkie walory jarmużu i być może po takim zapoznaniu to warzywo zagości na stałe w Waszej kuchni. Może smak jarmużu dołączy do innych smaków, które pojawiają się na Waszych stołach i wpiszecie go na dłużej do jadłospisu? Dlatego też nie przedłużając zbytnio przechodzimy do przygotowania zupy, która idealnie sprawdzi się jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni, a takich jeszcze kilka w tym sezonie może nam się trafić, chociaż wiosnę już widać za rogiem. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować!

Zupa z soczewicą i jarmużem

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 4

Lista zakupów:

  • 200 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 1 kostka rosołu wołowego Knorr
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 100 g jarmużu
  • olej roślinny do smażenia

Przepis:

  1. Pokrój w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchewkę i cukinię.
  2. Rozgrzej olej i podsmaż marchew oraz cebulę. Osobno podsmaż cukinię. Na koniec dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż jeszcze przez chwilę. Cukinię odłóż na bok.
  3. Do całości wlej wodę, wrzuć pomidory oraz wsyp przyprawy i kostkę Rosołu wołowego Knorr.
  4. Dodaj soczewicę. Wszystko razem gotuj bez pośpiechu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
  5. Do miękkiej soczewicy dorzuć cukinię oraz porwane listki jarmużu. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *