Chcesz jeść zdrowo i zielono? Koniecznie sprawdź, co proponuje zupa z soczewicą i jarmużem, którą można przyrządzić łatwo oraz przyjemnie w około pół godziny
Jarmuż wciąż nie jest popularnym warzywem w naszym kraju, chociaż powoli coraz bardziej się do niego przekonujemy. To jednocześnie oryginalne i tajemnicze warzywo skrywa w sobie wiele wartościowych składników. Należy do roślin kapustnych, a jego znakiem rozpoznawczym (poza zielonym kolorem, chociaż czasami można trafić na odmianę fioletową lub brązową) są chrupie i karbowane liście. Aby pomóc Wam bliżej poznać się z tym warzywem, postanowiłyśmy przedstawić przepis – zupa z soczewicą i jarmużem. Będzie to doskonała okazja, aby poznać wszystkie walory jarmużu i być może po takim zapoznaniu to warzywo zagości na stałe w Waszej kuchni. Może smak jarmużu dołączy do innych smaków, które pojawiają się na Waszych stołach i wpiszecie go na dłużej do jadłospisu? Dlatego też nie przedłużając zbytnio przechodzimy do przygotowania zupy, która idealnie sprawdzi się jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni, a takich jeszcze kilka w tym sezonie może nam się trafić, chociaż wiosnę już widać za rogiem. Mamy nadzieję, że będzie Wam smakować!

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 4
Lista zakupów:
- 200 g marchewki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml wody
- 1 kostka rosołu wołowego Knorr
- 300 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 400 g czerwonej soczewicy
- 100 g jarmużu
- olej roślinny do smażenia
Przepis:
- Pokrój w drobną kostkę warzywa: cebulę, marchewkę i cukinię.
- Rozgrzej olej i podsmaż marchew oraz cebulę. Osobno podsmaż cukinię. Na koniec dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż jeszcze przez chwilę. Cukinię odłóż na bok.
- Do całości wlej wodę, wrzuć pomidory oraz wsyp przyprawy i kostkę Rosołu wołowego Knorr.
- Dodaj soczewicę. Wszystko razem gotuj bez pośpiechu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Do miękkiej soczewicy dorzuć cukinię oraz porwane listki jarmużu. Gotuj jeszcze przez 5 minut.