Propozycja taka jak pikantne babeczki z batatów sprawdzi się świetnie podczas spotkania ze znajomymi, kiedy chcecie zjeść coś niekoniecznie typowego, ale za to smacznego
Zawsze na spotkaniach ze znajomymi przychodzi taki moment, że trzeba wrzucić coś na przysłowiowy “ruszt”. O ile takie drobne przekąski jak paluszki czy ciastka zawsze się sprawdzają, to jednak po pewnym czasie może przyjść ochota na coś innego. Dlatego dobrze jest mieć w zanadrzu przepis na szybką potrawę, która zaskoczy Twoich znajomych i przy okazji wniesie spory powiew świeżości. Od razu podkreślamy, że przepis na pikantne babeczki z batatów jest naprawdę prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności czy narzędzi, aby go przygotować, a naprawdę może pozytywnie zaskoczyć Twoich znajomych smakiem, którego wcześniej nie znali. Kto by się spodziewał, że kojarzące nam się z reguły ze słodkim smakiem muffinki mogą być przygotowane na ostro i to z dodatkiem chili? Koniecznie spróbuj przygotować samodzielnie poniższą potrawę, a przekonasz się jakie to proste i pyszne. Zaskocz znajomych swoimi kulinarnymi umiejętnościami, korzystając z naszego prostego przepisu na pikantne babeczki z batatów.

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4
Lista zakupów:
- 600 g batatów
- 2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Knorr
- 1 łyżka Curry Knorr
- 2 cebule
- 1 czerwona papryczka chili
- 6 jajek
- 120 g sera cheddar
- 2 łyżki pestek z dyni
Przepis:
- Rozgrzej piekarnik do około 190°C. Obierz cebulę oraz bataty ze skórki, a następnie pokrój je wraz z serem na mniejsze kawałki. Dodaj chili (według własnego uznania) i przełóż zawartość do miksera.
- Wsyp przyprawę do ziemniaków i starannie rozdrobnij wszystkie składniki
- Gdy składniki się połączą, do zmiksowanej masy wbij jajka, wrzuć pestki dyni i ponownie wymieszaj
- Gotową masę przełóż do foremek na muffinki, a następnie piecz przez około 50 minut w temperaturze około 190°C
- Wyjmij muffinki z piekarnika i przełóż je na talerz w celu ostygnięcia. Smacznego!